Stahlhammer Main Page Stahlhammer
submenu
Link to original article: http://www.zwaremetalen.com/recensie/649.html?PHPSESSID=8b2b199894535b7290c85bbafacf64fa

Article:

Stahlhammer - Eisenherz

Bij de eerste keer dat ik dit album luisterde dacht ik: "Rammstein-kloon". Op zich klopt het ook wel, maar aangezien Stahlhammer al vanaf 1992 bezig is denk ik, dat die titel niet helemaal fair is. Dat de band in Nederland nagenoeg onbekend is komt denk ik door de erg duitse invalshoek van de muziek, duitse teksten, strakke koude arrangementen en een een koude, strenge zang.

Tja, wat valt er te zeggen van deze muziek .. ik denk dat je de muziek het beste kunt vergelijken met de eerste twee albums van Rammstein, met een vleugje Clawfinger. Maar dan met een klein beetje irritant duitse invloeden erin. En ze missen net die impact die in nummers van Rammstein zit, wat denk ik voornamelijk komt doordat de zanger niet beschikt over een mooie mysterieuze stem, die bij deze soort muziek hoort.

Liefhebbers van het Rammstein-geluid zullen deze muziek best goed vinden, maar aangezien ik Rammstein ook maar van tijd tot tijd echt goed vind, gaat deze muziek me snel vervelen en irriteren. Tevens maken de heren in mijn ogen een flinke blunder door het nummer 'Eisbär' van Grauzone te gaan bewerken.

Het album "Eisenherz" begint met het nummer "Und ich bring dir die Hölle" een typerend nummer voor het album, en de sound van de band. Opvolger "Marilyn" is een wat speelser nummer waarin de zanger zijn liefde voor Marilyn Monroe bezingt, inclusief een sampletje van deze antieke sexbom. Hierna komt de titelsong "Eisenherz" een wat donkerder en tragischer nummer, tevens staat op de cd van dit nummer de videoclip. Met "Fur Immer" wordt de link met Rammstein wel erg duidelijk.

En dan de bewerking van "Eisbär", tja .. vergelijk het maar met Britney's cover van "I love Rock n Roll". Niet doen zulke dingen. Hierna zorgen de nummers "Bis in alle Ewigkeit", "Träum von Mir" en "Kein Priester" voor meer Rammstein vergelijkingen.

Hierna een erg vreemd en bijna irritant kinderlijk rijmpje. "Grabesnacht"moet volgens mij een duistere invloed hebben, maar ik vind het een beetje lachwekkend. Tevens werkt het als intro voor "Süsses Leid" op zich een prima nummer, maar ik vind dat hier de zanger een erg zwakke indruk maakt.

"Krieg ist einde Dröge" is het laatste normale nummer, wat mij teveel de rapmetal kant opgaat. Als allerlaatste nummer is er "Hölle" .. een 'fight' song van de Vienna Vikings. Ik weet bij God niet wat Stahlhammer met de vikingen te maken hebben, maar als er op dit nummer gevochten moet worden, dan zal het een slap zooitje zijn.

Enfin, leuke Rammstein-kloon, maar helaas missen ze net de impact die een band als Rammstein nou net zo speciaal maakt.